Advocatuur Cross Border

 • 63ste UIA-congres in Luxemburg van 6 tot 10 november 2019

  Van 6 tot 10 november vindt het 63ste UIA-congres plaats in Luxemburg.

 • Richtlijnen Risk-Based Approach witwas opgesteld

  De Financiële Actiegroep ter bestrijding van het witwassen van geld (FAG) verspreidt richtlijnen voor de risico-gebaseerde benadering (Risk-Based Approach of RBA) voor de preventie van witwassen van geld en financiering van terrorisme. Lees meer over die richtlijnen.

 • Neem deel aan de ERA Young Lawyers Contest

  De CCBE organiseert in 2020 samen met ERA opnieuw de 'Young Lawyers Contest'. Neem deel aan de wedstrijd.

 • CCBE Handvest basisiprincipes advocatuur geactualiseerd

  De CCBE heeft het 'Handvest van de basisprincipes van de advocatuur' geactualiseerd in het licht van de technologische evolutie.

 • Wordt u lid van de Belgisch-Luxemburgse hub van European Law Institute (ELI)?

  Op maandag 27 mei 2019, tijdens de conferentie 'Access to Justice', wordt het startschot gegeven voor de Belgisch-Luxemburgse hub van het European Law Institute (ELI). Misschien wil u ook deel uitmaken van het lokale centrum?

 • OVB vraagt vrijlating Iraanse advocaat Nasrin Sotoudeh

  De OVB vraagt de Iraanse president en de Iraanse ambassadeur in België om Nasrin Sotoudeh, een Iraanse mensenrechtenadvocaat, vrij te laten. Zij werd na eerdere veroordelingen onlangs bijkomend veroordeeld tot een gevangenisstraf van 33 jaar en 148 zweepslagen. De OVB drukt ook haar bezorgdheid uit over het lot van Reza Khandan, de echtgenoot van Nasrin Sotoudeh, en andere gearresteerde Iraanse advocaten.

 • 18 Turkse advocaten veroordeeld wegens terrorisme

  Op 20 maart 2019 werden 18 Turkse advocaten, allen lid van de Association for Progressive Lawyers (ÇHD), in Turkije veroordeeld tot gevangenisstraffen van 3 tot 18 jaar wegens terrorisme. Een twintigtal Europese confraters volgden de derde en laatste zitting van het proces en spreken van een "schertsvertoning van de Turkse justitie".

 • Hoorzitting Europees Parlement over aanvallen op advocatuur

  Op 19 februari 2019 hield het Europees Parlement een hoorzitting over de aanvallen op en bedreiging van advocaten. In de Europese Unie en in de lidstaten van de Raad van Europa worden advocaten in toenemende mate slachtoffer van aanvallen op hun beroep.

 • Enquête ENCJ/CCBE onfhankelijkheid rechters in België

  De Raad van Europese Balies (CCBE) verspreidt een enquête over de onafhankelijkheid van rechters in België. Om de verbetering van rechterlijke instanties in Europa mogelijk te maken, hebben zij ook uw feedback nodig.

 • Zevende wereldcongres tegen de doodstraf vindt binnenkort plaats in Brussel

  Van 26 februari tot en met 1 maart 2019 vindt in Brussel het zevende Wereldcongres tegen de doodstraf, het World Congress Against the Death Penalty, plaats.

 • Ondersteun parajuristen in Tsjaad

  Tsjaad telt ongeveer 12 miljoen inwoners… en 135 praktiserende advocaten. Zij staan er gelukkig niet alleen voor om de rechten van de bevolking te verdedigen. Ook parajuristen bieden rechtsbijstand aan de allerarmsten.

  Doe een fiscaal aftrekbare gift aan Advocaten Zonder Grenzen en help mee om de omstandigheden waarin parajuristen werken te verbeteren en om de kwaliteit te verzekeren van de diensten die ze leveren.

 • CCBE aanbeveling online platformen

  CCBE neemt aanbevelingen aan over online platformen.

 • Ondersteun Advocaten Zonder Grenzen met een fiscaal aftrekbare gift

  Advocaten Zonder Grenzen ijvert voor het recht op een advocaat tijdens hechtenis in Tunesië. De organisatie rekent hiervoor op uw steun.

  Doe nog in 2017 een gift van 40 euro of meer en ontvang een fiscaal attest.

 • Welk nieuws voor de advocaat-Europeaan?

  De CCBE vertegenwoordigt ruim 1 miljoen Europese advocaten op Europees en internationaal niveau. Hier leest u wat de CCBE heeft verwezenlijkt, besproken, besloten en voorgenomen in september:
  - Europese Dag van de Advocaat 2017
  - Conferentie over permanente vorming
  - CCBE-standpunt over het beroepsgeheim

 • Poolse toestand aangeklaagd door de CCBE

  Verschillende wetgevingsinitiatieven in Polen leidden tot een 'zuivering' van de gerechtelijke instanties in een poging om controle over de rechterlijke macht te nemen. Nationale en internationale reacties bleven niet uit. Ook de Europese advocatuur heeft via de CCBE-voorzitter haar stem laten horen.

 • Welk nieuws voor de advocaat-Europeaan?

  De CCBE vertegenwoordigt ruim 1 miljoen Europese advocaten op Europees en internationaal niveau. Hier leest u wat de CCBE heeft verwezenlijkt, besproken, besloten en voorgenomen gedurende de maand juni, o.a. over:
  - Drie Balies Vergadering in China
  - Het voorstel van de Europese Commissie inzake fiscale tussenpersonen en de meldingsplicht
  - Witwaspreventie

 • Welk nieuws voor de advocaat-Europeaan?

  De CCBE vertegenwoordigt ruim 1 miljoen Europese advocaten op Europees en internationaal niveau. Hier leest u wat de CCBE in mei 2017 heeft verwezenlijkt, besproken, besloten en voorgenomen gedurende haar 127e plenaire vergadering:
  - een Europees Verdrag van de advocatuur
  - maatschappelijk verantwoord ondernemen
  - de Lahorgue zaak C-99/16
  - MULTILAW
  - strafrecht
  - het EHRM

 • Welk nieuws voor de advocaat-Europeaan?

  De CCBE vertegenwoordigt ruim 1 miljoen Europese advocaten op Europees en internationaal niveau. Hier leest u wat de CCBE in april 2017 heeft verwezenlijkt, besloten en voorgenomen op het vlak van o.a.:
  - de situatie in Turkije
  - de aangehouden Chinese advocaten en hun familieleden
  - het Find-A-Lawyer project
  - de publicatie van het 2017 EU Justice Scoreboard

 • Welk nieuws voor de advocaat Europeaan?

  De CCBE vertegenwoordigt ruim 1 miljoen Europese advocaten op Europees en internationaal niveau.

  Hier leest u wat de CCBE in maart 2017 heeft verwezenlijkt, besloten en voorgenomen op het vlak van
  - het project Europese Advocaten in Lesbos
  - een workshop van het Europees Parlement over de opleiding van advocaten
  - de strijd tegen de witwas
  - strafrecht
  - TRAVAW (Training of lawyers on the law regarding Violence Against Women).

 • Situatie Turkije: advocaten, rechters en journalisten over de onderdrukking van de rechtsstaat in Turkije

  Gisteren verscheen de gezamenlijke verklaring van de Council of Bars and Law Societies of Europe (CCBE), de Europese Federatie van Journalisten (EFJ) en de Europese vereniging van rechters (EAJ). Samen veroordeelden ze de voortdurende grootschalige vervolging van advocaten, journalisten, rechters en openbare aanklagers in Turkije. Ze stellen de lopende en aanhoudende onderdrukking van de rechtsstaat in Turkije sinds de mislukte coup van 15 juli 2016 aan de kaak. Het is de eerste keer dat deze drie beroepen een dergelijk gezamenlijk initiatief hebben genomen.

 • CCBE stelt mr. Sabien Lahaye-Battheu aan als rapporteur voor Advocatenconventie

  De CCBE stelt mr. Sabien Lahaye-Battheu aan als rapporteur voor de Advocatenconventie.

 • Bemiddeling in internationale kinderontvoeringen: een proefproject

  Child Focus lanceert samen met de Belgische Centrale Autoriteit een proefproject om bemiddeling aan te moedigen in dossiers van internationale kinderontvoering. Het bemiddelingsmodel van het internationale netwerk Cross-border Family Mediators, een model gebaseerd op co-bemiddeling met één bemiddelaar uit elk land, staat centraal. Het proefproject loopt vanaf maart 2017 tot het einde van volgend jaar. In 2018 volgt een evaluatie.

 • Neem deel aan een workshop over de wereldwijde bescherming van bedreigde advocaten op 30 maart

  Op 30 maart 2017 organiseren de CCBE en Protectdefenders.eu een workshop over de wereldwijde bescherming van bedreigde advocaten. De workshop zal een namiddag in beslag nemen en vindt plaats in Brussel.

 • Oproep advocaten-vrijwilligers voor European Lawyers in Lesbos

  Werk mee aan het European Lawyers in Lesbos-project en stel u kandidaat om eerstelijnsbijstand te geven aan migranten en kandidaat-vluchtelingen op Lesbos.

 • Wordt u de volgende gedetacheerde nationale deskundige bij de Europese Commissie?

  De Europese Commissie is op zoek naar een nieuwe gedetacheerde nationale deskundige om haar rangen te versterken.

  Bent u geïnteresseerd? Klik dan verder naar het volledige artikel.

 • Dag van de Bedreigde Advocaat: manifestatie voor vervolgde Chinese advocaten

  Elk jaar, op 24 januari, vindt wereldwijd de "Dag van de Bedreigde Advocaat" plaats. Advocaten over de hele wereld steunen op die dag bedreigde advocaten in andere landen.

  Dit jaar - de zevende editie - lag de focus op China, wegens de massale vervolging van advocaten in juli 2015 die de Chinese overheden hardnekkig ontkende. Advocaten protesteerden dinsdag aan de Chinese Ambassade tegen de foltering en aanhouding van advocaten.

  Tot slot werd een petitie overhandigd.

 • Save the date: 24 januari is Dag van de Bedreigde Advocaat

  Elk jaar, op 24 januari, vindt wereldwijd de "Dag van de Bedreigde Advocaat" plaats. Dit jaar - de zevende editie reeds - ligt de focus op de vervolgde en lastiggevallen advocaten in zo'n 30 steden in China.

  Er worden die dag zowel nationaal als internationaal heel wat activiteiten georganiseerd om dat aan te klagen. Wilt u uw steun betuigen, deelnemen aan een van de evenementen of mee protesteren? Lees er alles over in dit artikel.

 • De CCBE heeft een nieuwe voorzitter

  De Council of Bars and Law Societies of Europe heeft sinds begin dit jaar een nieuwe voorzitter. Ruthven GemmelL WS (Schotland) volgt voormalige CCBE voorzitter Michel Benichou op.

 • UIA en de numerieke revolutie

  De UIA (Union Internationale des Avocats) nodigt u op 15 december 2016 uit in Brussel om samen na te denken over de numerieke revolutie en de verandering van het beroep van advocaat.

  U leest er hier meer over.

 • Elektronische tools in gerechtelijke procedures: enquête Europese Commissie

  De Europese Commissie organiseert een enquête over het gebruik van elektronische tools bij juridische procedures. Advocaten vertegenwoordigen daarbij een belangrijke groep.

  Deelnemen kan tot 28 november 2016 en neemt slechts 15 minuten in beslag.

 • Elektronische tools in procedures: Neem deel aan de bevraging van de Europese Commissie

  De Europese Commissie organiseert een enquête over het gebruik van elektronische tools bij juridische procedures. Advocaten vertegenwoordigen daarbij een belangrijke groep.

  Deelnemen kan tot 28 november 2016 en neemt slechts 15 minuten in beslag.

 • Innovatie en toekomst van het beroep - CCBE-conferentie 2016

  Op 20 oktober 2016 vond in Parijs de CCBE-conferentie plaats over "Innovatie en toekomst van de advocatuur". Vier panels, samengesteld uit advocaten, stafhouders, vertegenwoordigers van Europese advocatenorganisaties en aanbieders van online juridische diensten, bogen zich over vier actuele thema's:

  - de toekomst van justitie
  - de toekomst van juridische diensten
  - de toekomst van advocatenkantoren
  - de toekomst van de balies

  Want heeft de advocaat nog wel bestaansrecht te midden van al die technologische en economische vooruitgang?

  U leest hier het verslag van die interessante gesprekken.

 • Welk nieuws voor de advocaat-Europeaan?

  De CCBE vertegenwoordigt ruim 1 miljoen Europese advocaten op Europees en internationaal niveau. Hier leest u wat de CCBE in september 2016 heeft verwezenlijkt, besloten en voorgenomen op het vlak van innovatie en toekomst van het beroep, het project van een Europees parket, migratie en de recent gestemde beslissingen.

 • Arrestatie Turkse advocaten: antwoord Hoge vertegenwoordiger bij de Europese Unie

  Midden maart werden verschillende Turkse advocaten gearresteerd. De OVB verwoordde haar protest in brieven naar president Erdogan, premier Michel, minister Reynders en mevrouw Modreghani, Hoge vertegenwoordiger bij de Europese Unie. Die laatste heeft intussen geantwoord.

 • Bescherming beroepsgeheim bij overheidstoezicht

  De bescherming van het beroepsgeheim staat op de helling en die helling wordt steiler en steiler, zeker wanneer terrorismebestrijding en bescherming van het algemeen belang worden aangewend.

  Op CCBE-niveau worden daarom richtlijnen ontwikkeld die duidelijk maken wat de werkelijke draagwijdte van de bescherming van het beroepsgeheim inhoudt en aan wie die bescherming toekomt. De richtlijn ontkracht de misvatting dat het beroepsgeheim de advocaat dient, en ze legt overzichtelijk uit op welke gronden die bescherming rust en in welke gevallen maatregelen van overheidstoezicht moeten wijken.

 • Nieuws voor de advocaat-Europeaan, de CCBE informeert

  De CCBE vertegenwoordigt ruim 1 miljoen Europese advocaten op Europees en internationaal niveau. Hier leest u wat de CCBE in mei 2016 heeft verwezenlijkt, besloten en voorgenomen op het vlak van overheidstoezicht, transparantie, beroepsgeheim en fundamentele rechten.

 • Summer School over EU migratie- en asielrecht en -beleid

  U hebt deze zomer nog niets gepland en bent actief of geïnteresseerd in het EU-recht en -beleid inzake migratie en asiel? Dan is de summer school die wordt georganiseerd door het Odysseus Network misschien iets voor u.

 • Advocaten schieten vluchtelingen in Lesbos te hulp

  Vanaf de tweede helft van dit jaar gaat een CCBE project van start in Lesbos (Griekenland), waar advocaten vrijwillig juridische hulp bieden aan migranten en vluchtelingen die verblijven in het Moria kamp.

  Bent u geïnteresseerd om aan dat project deel te nemen? Meer informatie leest u in dit artikel.

 • De Europese balies informeren

  De CCBE vertegenwoordigt ruim 1 miljoen Europese advocaten op Europees en internationaal niveau.

  Elke maand leest u hier wat de CCBE voor de Europese advocatuur heeft verwezenlijk en welke initiatieven en projecten zij nog plant.

  Tijdens de maand april ging de aandacht van de CCBE voornamelijk naar de betekenis van het recht, de toekomst van advocatenkantoren in een toenemende digitale wereld, het TRAINAC project van de Stichting van Europese Advocaten, de situatie van advocaten in Oekraïne, het Europees Parket.

 • Wordt u de volgende OVB-expert binnen de CCBE?

  De OVB is op zoek naar kandidaten-experts voor drie CCBE-commissies:
  - de commissie EU Lawyers
  - de commissie Permanente delegatie bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens
  - de commissie Permanente delegatie bij het Hof van Justitie en het Gerecht van de Europese Unie en het EVA-Hof

  Interesse? Bezorg ons uw cv.

 • Arrestatie Turkse advocaten: premier Michel en minister Reynders reageren op OVB-brief

  Midden maart werden verschillende Turkse advocaten gearresteerd. De OVB verwoordde haar protest in brieven naar president Erdogan, premier Michel, minister Reynders en mevrouw Modreghani, Hoge vertegenwoordiger bij de Europese Unie. Premier Michel en minister Reynders hebben intussen geantwoord.

 • Oproep tot kandidaten voor CCBE commissies

  De CCBE vertegenwoordigt ruim 1 miljoen Europese advocaten op Europees en internationaal niveau. De advocatuur wordt er vertegenwoordigd door effectieve leden, zijnde de ordes of de balies van de 28 EU-lidstaten, en uit leden met een waarnemersstatuut.

  De goede werking van de CCBE alsmede de vertegenwoordiging van de nationale delegaties, wordt verzekerd door verschillende commissies en werkgroepen, waarin nationale experts actief zijn. Deze experts worden voorgedragen door de nationale ordes en balies.

  De OVB is op zoek naar kandidaten experts voor twee CCBE commissies. Als u geïnteresseerd bent, lees dan zeker dit artikel verder.

 • Welk nieuws voor de advocaat-Europeaan?

  De CCBE vertegenwoordigt ruim 1 miljoen Europese advocaten op Europees en internationaal niveau. In de ban van de aanslagen in Brussel, het EU-Turks akkoord inzake migranten, mensenrechten en procedurele waarborgen, de toekomst van justitie en de invloed van Information Technology: hier leest u wat de CCBE in maart 2016 heeft verwezenlijkt, besloten en voorgenomen.

 • Nieuws vanuit de CCBE

  De CCBE vertegenwoordigt ruim 1 miljoen Europese advocaten op Europees en internationaal niveau.

  Hier leest u wat de CCBE in februari 2016 heeft verwezenlijkt, besloten en voorgenomen.

 • Openbare raadpleging over hervorming transparantie in Europees lobbyregime

  De Europese Commissie publiceerde op 2 maart 2016 een openbare raadpleging over het voorstel van een verplicht transparantieregister.

  Dat register bevat gegevens van alle lobbyisten en belanghebbenden voor wie bij de Europese instellingen wordt gelobbyd. Voorlopig is de inschrijving vrijwillig, maar de geplande hervormingen zouden dat verplicht maken.

  Lees hier de mogelijke gevolgen en hoe u kan bijdragen tot de hervormingen.

 • EU-VS Privacybescherming: uw privacy is toch nog iets waard

  De Europese Commissie kondigde op 29 februari 2016 de juridische teksten aan die een "Privacy Schild" creëren tussen de EU en de VS.

  Sinds in 2013 aan het licht kwam dat Amerikaanse inlichtingendiensten systematisch de privécommunicatie van Europese burgers en zelfs politici onderschepten, werden maatregelen getroffen om dergelijke inbreuken te voorkomen en om het vertrouwen te herstellen in de trans-Atlantische uitwisseling van persoonsgegevens en data.

  Vandaag werd op verschillende vlakken vooruitgang geboekt. U leest het allemaal in dit artikel.

 • Nieuws vanuit de CCBE

  De CCBE heeft haar meest recente nieuwsbrief gepubliceerd. Die herneemt de boodschap van de nieuwe voorzitter voor het nieuwe jaar, de verwezenlijkingen van het vorige jaar en de toekomstige projecten.

 • Neem deel aan de EU-raadpleging over bemiddeling in burgerlijke en handelszaken

  Neem vóór 11 december 2015 deel aan de online publieke raadpleging van de EU over de toepassing van de ADR-richtlijn in de verschillende EU-lidstaten.

  De Europese Commissie lanceert die raadpleging om haar te helpen een rapport op te stellen over de toepassing van die ADR-richtlijn (2008/52/EG). Alle geïnteresseerden kunnen de raadpleging invullen.

 • Update overheidsspionage op advocaten in Nederland

  In december 2014 kwam aan het licht dat de Nederlandse Inlichtingendienst (AIVD) op systematische wijze het Nederlandse advocatenkantoor Prakken d'Oliveira bespioneerde.Een deel van de telefoontappen in kwestie gebeurde zonder dat daar een gegronde reden of aanwijzing voor was. Daarom werden stappen ondernomen bij het Internationaal Strafhof in den Haag.

  De CCBE is in de zaak tussengekomen en kon ervoor zorgen dat de Nederlandse staat alle aftappraktijken die een inbreuk vormen moest stopzetten.

 • Internationale pleitwedstrijd rechten van de mens

  Op 31 januari 2016 vindt de internationale pleitwedstrijd voor de rechten van de mens plaats in het Mémorial de Caen. Tien advocaten pleiten dan een actuele en individuele zaak waarbij de mensenrechten geschonden werden. Inschrijven kan tot en met 11 november 2015.

 • 2015 EU Justitie scorebord gepubliceerd

  Op 9 maart publiceerde de Europese Commissie het '2015 EU Justitie scorebord'. Dat geeft een overzicht van de kwaliteit, onafhankelijkheid en efficiëntie van de rechtssystemen van de lidstaten.

 • Nieuwsbrief CCBE januari 2015

  Dankzij de samenwerking van 32 nationale balies en Ordes vertegenwoordigt de CCBE ruim 1 miljoen Europese advocaten.

  In de CCBE nieuwsbrief van januari 2015 geeft CCBE Voorzitter, Maria Slazak, een overzicht van wat de nationale delegaties in het kader van hun Europese samenwerking hebben verwezenlijkt.

 • Openbare raadplegingen (EU)

  Er worden verschillende openbare raadplegingen georganiseerd: over mededinging, werkgelegenheid en sociale zaken, octrooien en normen, en grensoverschrijdende fusies en splitsingen.

 • IBA publieke raadpleging "Business and human rights guidance"

  De Business and Human Rights Working Group van de IBA (International Bar Association) heeft een wereldwijde, openbare raadpleging gelanceerd over haar onlangs gepubliceerde ontwerprichtsnoeren voor de balies en advocaten met betrekking tot de toepassing van de richtsnoeren van de Verenigde Naties inzake Business en Mensenrechten (UNGPs).

  Alle belanghebbenden worden uitgenodigd om hun reacties vóór 1 maart 2015 in te dienen.

 • Strijd tegen witwaspraktijken: praktische gids voor advocaten

  De Council of Bars and Law Societies of Europe (CCBE) stelde in samenwerking met de International Bar Association (IBA) en de American Bar Association (ABA) een praktische gids voor advocaten samen om ze beter te wapenen in de strijd tegen witwaspraktijken en de financiering van terrorisme.

  Deze "A Lawyer’s Guide to Detecting and Preventing Money Laundering" werd in oktober van dit jaar officieel voorgesteld op de jaarlijkse IBA-conferentie in Tokyo en kunt u hier raadplegen.

 • Rapport over de efficiëntie van de Europese rechtssystemen

  De Europese Commissie voor de Efficiëntie van Justitie publiceerde op 9 oktober 2014 haar vijfde rapport over de efficiëntie van justitie. Het rapport telt 569 pagina's en geeft een beeld van de grote tendensen die heersen in 46 Europese landen. Lees hier de voornaamste bevindingen.

 • Rapportering CCBE lobbying

  De Council of Bars and Law Societies of Europe (CCBE) vertegenwoordigt de ruim 1 miljoen Europese advocaten en is de gesprekspartner van de Europese instellingen.

  In haar schoot streven de nationale delegaties van de verschillende lidstaten, in samenwerking met delegaties van waarnemersstaten, naar een optimale regelgeving op EU-niveau met inachtneming van de belangen van de advocatuur en de justitiabelen. Dat gebeurt via communicatie met en lobbying bij de Europese instellingen.

  Een overzicht van de recente activiteiten van de CCBE vindt u hier terug.

 • Vijfde rapport van de Raad van Europa over de efficiëntie van justitie in Europa

  De Europese Commissie voor de Efficiëntie van Justitie publiceerde op 9 oktober 2014 haar vijfde rapport over de efficiëntie van justitie. Dit artikel biedt een synthese van haar bevindingen.

 • CCBE zoekt een nieuwe secretaris-generaal

  De CCBE (Council of Bars and Law Societies of Europe) is op zoek naar een nieuwe secretaris-generaal.

 • CCBE - Aanbevelingen inzake het onwettig verklaren van de Privacyrichtlijn

  De CCBE publiceerde op 12 september 2014 haar aanbevelingen inzake het onwettig verklaren van de EU Privacyrichtlijn door het Hof van Justitie van de Europese Unie.

 • CCBE - Standpunt na de studie over de Advocatenrichtlijnen

  De CCBE heeft een standpunt ingenomen over de belangrijkste kwesties die voortvloeien uit de lopende evaluatie van de Europese Commissie van richtlijn 77/249 op het verlenen van diensten en richtlijn 98/5 inzake vestiging, beter bekend als de Advocatenrichtlijnen. Verdere amendering is volgens de CCBE niet nodig. Resterende problemen kunnen opgelost worden door een gemeenschappelijke interpretatie en de juiste toepassing van de richtlijnen.

 • CCBE - Europese Commissie: hoorzittingen

  De vier bevoegde commissies van het Europees Parlement hebben dinsdag het licht op groen gezet voor de Tsjechische kandidaat-eurocommissaris voor Justitie, Consumenten en Gendergelijkheid Věra Jourová. Zij was een van de kandidaten die nog bijkomende schriftelijke vragen moest beantwoorden na haar hoorzitting van vorige week in het Europees Parlement.

 • European Pro Bono Forum

  PILnet organiseert van 5 tot 7 november 2014 in Londen het achtste jaarlijkse Europese Pro Bono Forum. Hét evenement voor pro-Bonoadvocaten, NGO voorzitters en mensen die recht willen gebruiken om sociale gelijkheid te creëren.

 • CCBE komt niet tussen in de zaak voor het Grondwettelijk Hof inzake dataretentie

  Naar aanleiding van het ongeldig verklaren van de Europese Databewaringsrichtlijn nr. 2006/24/CE op 8 april 2014 heeft de CCBE besloten niet meer tussen te komen in de nationale procedure aanhangig voor het Belgisch Grondwettelijk Hof.

 • Raadpleging Europese Commissie: maatschappelijk verantwoord ondernemen

  De Commissie heeft een raadpleging over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) gepubliceerd. De publieke raadpleging loopt van 28 april 2014 tot 15 augustus 2014.

 • Neem deel aan de Europese enquête over arbitrage

  De enquête, op vraag van het Europees Parlement, wil informatie vergaren over arbitrage in de Europese Unie en Zwitserland.

 • Raadpleging Europese Commissie: grensoverschrijdende successierechten

  Deze publieke raadpleging wil de diensten van de Commissie informeren over de wettelijke en administratieve wijzigingen in het successierecht in de EU sinds 2011.

 • Enquête inzake de toepassing van de Brussel II bis verordening

  De Europese Commissie lanceerde op 15 april 2014 een openbare raadpleging over de verordening 2201/2003/EG van 27 november 2003 (Brussel IIa) betreffende de rechterlijke bevoegdheid, de erkenning en tenuitvoerlegging van beslissingen in huwelijkszaken en inzake de ouderlijke verantwoordelijkheid, en tot intrekking van verordening 1347/2000/EG (Brussel II bis).

 • Goedkeuring rapport interinstitutioneel akkoord over het transparantieregister

  Tijdens zijn plenaire zitting van 15 april 2014 heeft het Europees Parlement het verslag over de herziening van het transparantieregister, zoals voorgesteld door de Commissie Constitutionele Zaken (AFCO), goedgekeurd.

 • CCBE Guidelines voor procesvoering voor het EHRM

  De CCBE heeft een gids met praktische informatie en advies gepubliceerd voor advocaten die een procedure voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens willen aanvatten.

 • Toepassing van het Europees regime voor consumentenbescherming tussen twee particulieren (arrest HvJ 5 december 2013)

  Op donderdag 5 december 2013 heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie een arrest uitgesproken waarin het toepassingsgebied van verordening nr. 805/2004 van 21 april 2012 tot invoering van een Europese executoriale titel voor niet-betwiste schuldvorderingen wordt verduidelijkt. In het bijzonder artikel 6, lid 1, sub d van die verordening over de toepassing van het Europees regime voor consumentenbescherming tussen twee particulieren.

 • Europese actua

  Hier vindt u een overzicht van de Europese actua.

 • Internationale dag van de bedreigde advocaat

  Morgen, 24 januari 2014, is het de internationale dag van de bedreigde advocaat. Omdat bedreigingen van en moorden op Colombiaanse advocaten een dagelijkse realiteit zijn, zullen overal in Europa advocaten actievoeren tegen die dreigementen en moorden en tegen belemmeringen van de uitoefening van hun beroep. Afspraak in toga voor de ambassade van Colombia, Franklin Rooseveltlaan 96 in Elsene om 12u30.

 • Internationale pleitwedstrijd rechten van de mens

  Op 2 februari 2014 vindt de 25e internationale pleitwedstrijd voor de rechten van de mens plaats in het Mémorial de Caen. Tien advocaten pleiten dan een actuele en individuele zaak waarbij de mensenrechten geschonden werden. Inschrijven kan tot en met 11 november 2013.

 • Documenting torture in Europe

  Op vrijdag 15 maart vindt in Leuven een conferentie plaats over het Istanbul Protocol van de Verenigde Naties en de World Medical Association, waarin juridische en medische richtlijnen over de opsporing van foltering zijn opgenomen.