De afspraken over de samenwerking tussen de OVB en haar IT-leverancier Diplad zijn vastgelegd in een raamovereenkomst. Jaarlijks stelt Diplad, in overleg met de OVB, een lijst van projecten op, die de raad van bestuur van de OVB goedkeurt. Voor sommige projecten is Diplad afhankelijk van de samenwerking met derden (OBFG/FOD Justitie/leveranciers), zodat de realisatie kan afwijken van de vooropgestelde planning. Daarnaast onderhoudt Diplad ook bestaande applicaties en past ze die aan of verbetert ze waar nodig.
Hier lichten we enkele van die projecten voor u toe.
DPA-deposit: neerleggen van conclusies
Digitaal conclusies neerleggen is het eerste onderdeel van het DPA-deposit, dat het digitaal overmaken van documenten naar alle rechtbanken omvat. Het project gaat veel verder dan E-deposit, dat nu al beschikbaar is maar enkele nadelen voor de advocatuur bevat, zo las u ook al in OrdeExpress nr. 11-2016. De testversie van het DPA-deposit zal functioneel zijn in oktober 2016. Zodra de testomgeving stabiel draait, zal de applicatie voor u beschikbaar zijn.
Gemeenschappelijk platform met Avocats.be
Samen met Avocats.be werken we op een constructieve manier aan een gemeenschappelijk platform waarop diensten worden aangeboden. Daar zullen op korte termijn al twee nieuwe en belangrijke functies worden toegevoegd:
-
Een inbox/outbox voor elke advocaat van waaruit hij zijn DPA-depositverzendingen kan raadplegen en ontvangstbevestigingen kan terugvinden. Alle verschillende systemen die de overheid gebruikt (E-box, E-deposit, opvragen van vonnissen en arresten (VAJA)), worden daarop gekoppeld, zodat u alle informatie op één plaats terugvindt.
-
Betrouwbare uitwisseling van documenten tussen advocaten, met ontvangstgarantie.
Het uittekenen van een nieuwe gemeenschappelijke architectuur OVB/Avocats.be van het DPA - in samenwerking met een onafhankelijk expert - heeft een grote strategische waarde voor de advocatuur. Het laat beide Ordes toe zich als één partij te profileren naar Justitie en naar de leveranciers van advocatensoftware die zo hun diensten kunnen integreren voor alle Belgische advocaten.
Integratie DPA-diensten in advocatensoftware
Eind april 2016 kregen vier softwareleveranciers een label toegekend, naarmate ze de DPA-diensten integreren in hun softwarepaket: Basenet, Advodata en Toga kregen een gouden label, Flexsoft een zilveren. De DPA-diensten in die pakketten zijn beschikbaar vanaf begin mei (Basenet), juni (Flexsoft), juli (Advodata en Toga) 2016. De andere softwareleveranciers zijn bezig met de integratie of met de administratie: Cicero moet de overeenkomst nog ondertekenen, Kleos, Dlex, Juda en Curato zijn nog bezig met de implementatie. Lees hierover ook OrdeExpress nr.8, nr. 2 en nr. 1 van dit jaar.
Advocatenkaart, samen met Avocats.be
De advocatenkaart is een gemeenschappelijk project OVB en Avocats.be. Enkele voordelen van die gepersonaliseerde kaart met foto:
-
De kaart voldoet aan de CCBE-normen en laat buitenlandese advocaten toe zich aan te melden op het DPA (zij hebben geen Belgische eID).
-
Ook de Belgische advocaten kunnen ze gebruiken als alternatief voor de eID.
-
Op termijn zal de kaart gebruikt worden voor de toegang tot de gevangenissen en andere publieke gebouwen.
-
Er kunnen ook certificaten op toegevoegd worden die het elektronisch ondertekenen van documenten mogelijk maken.
Op 14 april 2016 werd beslist om met Zetes in zee te gaan. Diplad plant de kaart uit te rollen tegen begin 2017. De exacte planning wordt volgende maand vastgelegd.
Privaat luik: applicatie en architectuurstudie
Nu de vernieuwing van het publiek luik van advocaat.be afgerond is, werkt Diplad aan de IT-architectuurstudie voor het nieuwe privaat luik. Een eerste vergadering over de roadmap voor de ontwikkeling van het nieuwe privaat luik is gepland begin juni.
Publieke website www.advocaat.be
De nieuwe publieke website werd voorgesteld om de algemene vergadering van de OVB van 27 april en ging op 11 mei online. Uw feedback of suggesties om zaken te verbeteren zijn welkom, laat ze ons weten op
servicedesk@ordevanvlaamsebalies.be. Lees in deze OrdeExpress ook het artikel over de nieuwe zoek-een-advocaat-functie.
E-justice-payment
Het project elektronische betaling van griffierechten werd door Justitie toegewezen aan de drie juridische beroepsgroepen: de gerechtsdeurwaarders, de notarissen en de advocaten. Het kabinet dringt aan op oplevering van dat project tegen eind 2016. In het ontwerp van Diplad zijn voorzieningen opgenomen om die functionaliteit in te bouwen in het DPA-platform, wat relatief snel zal kunnen gebeuren zodra de afspraken tussen de betrokken partijen vastliggen.
Website Diplad
Sinds begin 2016 heeft Diplad een eigen website:
www.diplad.be houdt u op de hoogte van de realisaties en toekomstprojecten van Diplad.
Insolventiedossier
Het wetsvoorstel
54-1779-001 tot wijziging van de faillissementswet van 8 augustus 1997 en tot invoering van het Centraal Register Solvabiliteit werd neergelegd in de Kamer. Art. 5 van het wetsvoorstel voegt een nieuw artikel 5/2 in de Faillissementswet in dat de OVB en Avocats.be bevoegd maakt voor de inrichting en het beheer van het Centraal Register Solvabiliteit en dus zo de advocatuur de wettelijke opdracht geeft in te staan voor de ontwikkeling en het beheer van de applicatie. De OVB is uitgenodigd op de hoorzitting in dat verband, gepland op op 31/05/2016.
Collectieve schuldenregeling
Een analyse van de module 'collectieve schuldenregeling' is volledig afgewerkt. Voor de realisatie van de CSR-oplossing wordt gewacht op de wettelijke toewijzing van die toepassing aan de advocatuur.