14 juni 2018 | 13 de jaargang | nummer 12

Orde in Actie

 • ING Privalis viert 15 jaar expertise binnen de juridische wereld

  ING Privalis bestaat 15 jaar. Om dat te vieren organiseert ING Privalis, met steun van de Orde van Vlaamse Balies en Avocats.be, op dinsdag 2 oktober 2018 het congres DPA Today. Lees er meer over en schrijf u in.

 • Gebruik advocatenkaart in een omgeving met Terminal Server of Citrix

  Voor gebruikers van een Terminal Server of Citrix omgeving: vanaf nu kan u de advocatenkaart ook gebruiken in een omgeving met Terminal Server of Citrix. Wat moet u hiervoor doen?

 • Advocatenrun: alle uitslagen, foto’s en filmreportages nu online!

  Zo'n 400 deelnemers zakten op zondag 3 juni af naar Tervuren voor de jaarlijkse Advocatenrun. Bekijk hier de foto's, filmpjes en uitslagen.

 • Ad Rem: is artificiële intelligentie in de rechtspraak wel zo slim?

  Artificiële intelligentie houdt zelfrijdende auto’s op de baan, versnelt de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en laat klanten van webwinkels een praatje slaan met chatbots. Maar ook in de advocatuur en de rechtspraak broeit meer dan een en ander. Geven robots straks juridisch advies? En wanneer mogen we het eerste Belgische “computervonnis” verwachten? In het juninummer van Ad Rem gaan 4 tafelgasten met elkaar in debat over AI.

  Verder ook nog in deze Ad Rem: grensoverschrijdend gedrag in advocatenkantoren, rechters in ondernemingszaken en de uitdagingen voor het EHRM.

 • Oproep kandidaten CCBE

  Op de bijzondere algemene vergadering van 27 juni 2018 zal de algemene vergadering één lid voor de Belgische CCBE-delegatie aanwijzen. Heeft u interesse? Stel u dan kandidaat uiterlijk op 22 juni 2018 om 12u00.

 • OVB in de pers 01/06/18 t.e.m. 14/06/18

  Nederlands in de rechtbank hoeft niet. Dat is de conclusie van Hugo Lamon na het lezen van artikel 5 van de wet van 25 mei 2018 tot vermindering en herverdeling van de werklast binnen de rechterlijke orde. Bemiddeling wordt door minister Geens aangemoedigd; een verplichte bemiddeling ziet de Orde van Vlaamse Balies niet zitten. De zogenaamde “waterzooi-wet” regelt de bemiddeling en introduceert de collaboratieve advocaat. De OVB heeft er meer dan één opmerking op. Goed nieuws voor de toegang tot de rechtbank: rolrechten moeten voortaan op het einde van de procedure worden betaald.

 • Agenda en commissievergaderingen

  In de agenda van de OVB en van de commissievergaderingen vindt u per dienst een overzicht van de besprekingen en commissievergaderingen.

Advocaat in Actie

Uitgelezen Rechtspraak

Wet Geworden

 • Nieuwsbrief Prometheus wetgeving

  U vindt via de weblink de nieuwsbrief Prometheus "wetgeving" van 1 tot en met 14 juni 2018.

 • Potpourri VI ontcijferd

  De studiedienst van de OVB stelt u een nota en een concordantietabel ter beschikking over de wet van 25 mei 2018 tot vermindering en herverdeling van de werklast binnen de rechterlijke orde (ook wel ‘Potpourri VI-wet’ genoemd). Raadpleeg de documenten.

  Minister van Justitie Koen Geens werd tijdens de zitting in de Kamercommissie Justitie van 13 juni 2018 ondervraagd omtrent één van de meest ingrijpende wijzigingen van de Potpourri VI-wet, met name de wijziging aan de nietigheidsregeling in de Taalwet Gerechtszaken.

Wet in Wording